Ontdek de industriële woonstijl

Persoonlijke smaak en stijl is doorgaans goed terug te zien in het interieur. Elke woning kenmerkt zich dan ook door een specifieke woonstijl of een combinatie van meerdere stijlen. Er zijn verschillende soorten woonstijlen die je thuis kunt doorvoeren om van jouw huis een echt thuis te maken, waar je helemaal tot rust komt en je op je gemak voelt. Ben je nog niet zeker van jouw stijl, dan kun je op platformen als Pinterest een moodboard per ruimte maken om je stijl te ontdekken. Sla afbeeldingen op waar je oog op valt en bedenk eens hoe je die sfeer in je eigen woning zou kunnen creëren. Blijf jij hangen bij de stoere afbeeldingen, met robuuste meubels en een combinatie van leer, hout en metaal? Dan zou de industriële woonstijl wel eens iets voor jou kunnen zijn. Benieuwd wat je in deze woonstijl kunt tegenkomen? Lees dan verder in dit blog.

 

Kenmerkende materialen

De industriële woonstijl is de afgelopen jaren een stuk populairder geworden en zal voor velen ook de favoriet blijven. Geïnspireerd op oude fabrieken en pakhuizen vind je in deze woonstijl robuuste elementen met hier en daar een vintage en modern accent. Er wordt dan ook veel gebruik gemaakt van ruwe, zware materialen als steen, beton, staal en onbewerkt hout. Denk aan stalen deuren op maat, stoere lampen en metalen barkrukken. De materialen hebben niet alleen een functionaliteit in deze woonstijl, maar hebben ook een decoratief karakter dat authenticiteit aan de ruimte toevoegt.

 

Ruimtelijkheid

Zoals in oude fabrieken en pakhuizen, waar deze stijl op is geïnspireerd, staan open ruimtes in de industriële woonstijl centraal. Als je de mogelijkheid hebt kun je een muur uitbreken zonder de structurele elementen weg te halen, om een grotere ruimte te creëren. In deze woonstijl hoeft ook niet alles strak weggewerkt te zijn. Zo mogen leidingen en buizen gezien worden en hebben ze juist een grote bijdrage aan de woonstijl.

 

Industrieel interieur

Het creëren van een bepaalde woonstijl in jouw huis is nog best een opgave, omdat het vaak gaat om het hele plaatje. Waar je in ieder geval rekening mee moet houden is het gebruik van kleur. In de industriële stijl vind je vooral grijs, zwart en wit als basiskleuren, met hier en daar een accent van diepblauw, bordeauxrood of roestig oranje. Met een kleuraccent voeg je warmte toe aan de stoere basis. Ook kun je hiervoor gebruik maken van ruwe stoffen als linnen, canvas en natuurlijke vezels. Ga voor robuuste meubels, zoals een leren bankstel, metalen kast en ruw houten tafel. Zwarte trapleuningen, metalen vloerlampen en ijzeren barkrukken dragen tevens bij aan deze woonstijl.