Watersnijden 101

Weleens gehoord van watersnijden? Ja? Nee? Misschien? Wellicht een obscuur onderwerp voor een artikel, maar deze authentieke en efficiënte manier van glas snijden wordt in allerlei industrieën toegepast. Dus, of je nu in de bouw werkt, een ingenieur bent of misschien wel op zoek bent naar nieuwe methodes en inspiraties voor je volgende serie beeldhouwwerken; is watersnijden niet iets voor jou?

 

Watersnijden voor dummies

 

Laten we eerst, voor de leken onder ons, (en omdat ik zelf een herinnering ook wel fijn vindt om het geheugen even op te frissen) kijken naar wat watersnijden ook alweer precies inhoudt. Het wordt ook wel ‘waterstraalsnijden’ genoemd en is een veelzijdige snijtechniek met bijna oneindig veel toepassingen. Met behulp van hydraulische drukversterkers (een soort hogedruk pompen die waterdruk gigantisch snel en krachtig kunnen verhogen) wordt water op enorm hoge druk gebracht, en vervolgens door een straalbuis en spuitkop geperst. De druk achter dit water is zo hoog en het oppervlak op deze manier zo vast dat het water een snijdende werking krijgt. Het is ook bijzonder nauwkeurig; het kan elke vorm uit zo’n beetje elk materiaal snijden, van glas tot staal. Je kan het systeem een beetje vergelijken met een ontzettend krachtige en speciaal gevormde douchekop, om maar een voorbeeld te geven. En nu hoor ik je misschien nog denken; hoe kan het dat water zo hard wordt? Laat me je een wedervraag stellen: ben je ooit met je buik plat op het water gevallen? Een meegevende substantie wordt opeens keihard als je er maar met genoeg druk tegenaan komt. Dat is bij watersnijden net zo. 

 

Persoonlijk doel 

 

Maar wat kan watersnijden en op die manier glas snijden voor jou betekenen? Dat ligt natuurlijk helemaal aan wat je doet, zowel in het professionele leven als in je dagelijkse bezigheden. Als je inderdaad in de bouw werkt, kan watersnijden een gangbare en legitieme snijoptie zijn voor moeilijke of ingewikkelde vormen en/of materialen, en het kan ook je omgang met gevaarlijke machines verminderen (al wil je dus ook niet in de buurt van die waterstraal komen als ‘ie aan staat.) Tegelijkertijd geven de bijna oneindige toepassingen het watersnijden ook bijna oneindig veel doeleinden. Bouw en ontwerp, maar ook kunst en misschien zelfs performance.

 

Zo, nu weten we weer iets meer over een geniaal stukje menselijke engineering. Het watersnijden doet allerlei dingen voor allerlei mensen en functies, maar wat doet het voor jou?