Wel of geen airco?

Ook dit jaar heeft Nederland weer de 30 graden aangetipt en zijn we hier zelfs al overheen gegaan. En de zomer moet er nog echt aankomen! Met een wereld die langzaam opwarmt en airco’s die steeds meer als gangbaar worden gezien, is het dan toch tijd om een airco in huis te nemen. In deze blog lees je de voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen

Natuurlijk is het grootste voordeel van het hebben van een airconditioner de verkoeling die het biedt. Er is weinig fijner dan op een warme zomerdag even binnen te kunnen zitten, waar het wel koel is. Een airco werkt op deze momenten natuurlijk ook op zijn best: wanneer het buiten warm is, om het huis binnen koel te maken en houden. Dit is zeker fijn in de nacht. Veel mensen, als het niet iedereen is, kampt met slaapproblemen als het heel warm is. Maar met een airco zijn deze slaapproblemen verleden tijd, want het zal gewoon lekker koel in de slaapkamer zijn.

Wanneer het écht warm buiten is, wordt aanbevolen om alle ramen dicht te doen. Zo kan er geen hete lucht binnen komen. Een nadeel is dan wel dat het voelt alsof er weinig zuurstof in de lucht hangt. Dit kan een airco oplossen. De ramen kunnen gewoon gesloten blijven, zonder dat dit minder fijn aanvoelt.

Dan is er nog het voordeel dat een airco zorgt voor schonere lucht in huis. Het verbetert de luchtkwaliteit dus. Dit komt door de filter in de airco. Ook wordt de vocht uit de lucht onttrekt. Dit is wel fijn wanneer je een lekkere douche neemt, maar het kan wel een negatieve werking hebben. er zijn airco’s die het huis ook kunnen verwarmingen. Dit wordt op een zuinige manier gedaan, net zoals wanneer de woning wordt afgekoeld.

Een airco kan jarenlang meegaan. Het kan dus wel wat kosten om te kopen, zoals een Fujitsu airco, maar het is zeker een investering. Een airco is relatief makkelijk te installeren, al kan het wel gedaan worden door een professional waar nodig.

Nadelen

Bij ieder voordeel zit een nadeel. Deze zullen voor sommige mensen wat zwaarder wegen dan voor andere mensen en kunnen mogelijk een dealbreaker zijn. Zo kunnen airco’s aardig luid zijn, zeker oudere modellen. Dit is niet zo lekker wanneer je slaapt, maar niet iedereen zal hier evenveel last van hebben. Een airco hoort eigenlijk maar een klein temperatuurverschil te hebben. Anders gaat het e hard blazen en wordt het moeilijker om de gewenste graden te behalen. Ook is het niet fijn om uit een koud huis te stappen in het warme zomerweer. Dan zijn er nog de eerder genoemde punten: een airconditioner kan duur uitvallen en heeft wel doorlopend onderhoud nodig.

Dus, ga jij naar kijken bij topairco om je beslissing te maken?