Aquaponics voor beginners

Definitie aquaponics:

Aquaponics is een samenvoeging van aquacultuur en hydrocultuur.

Aquacultuur betekenis: het kweken van organismen in water.

Hydrocultuur betekenis: het telen van planten zonder aarde of grond

De combinatie Aquaponics gebruikt beiden technieken door vis te kweken en met hetzelfde water de gewassen te voeden en te bewateren.

Geschiedenis aquaponics:

De Azteken gebruikten vroeger al Chinampa’s, de drijvende tuinen. Deze worden als een vroege vorm van aquaponics gezien. In Zuid-China, Thailand en Indonesië kwam ook al vroeg viskweek voor in rijstvelden.

Aquaponics is dus al eeuwen oud. De oorspronkelijke bedenker van het moderne woord Aquaponics is Ron Parkhurst.

DIY aquaponics:

Doordat deze kweekmethode al zo oud is zijn er veel verbeteringen gekomen in aquaponics op kleinere schaal. DIY-versies van aquaponics voor aquaria bestaan ​​meestal uit een container die op een aquarium van dezelfde lengte en breedte past.

Beste vissen voor aquaponics:

De eerste regel als het gaat om het kiezen van vis voor een aquaponics-systeem, is de temperatuur van het water overwegen. Tropische vissen zullen het beste leven in water van ongeveer 27 graden Celsius, maar ze kunnen overleven tot ongeveer 22 graden. Aan de andere kant zal een koudwatervis niet goed functioneren in warm water. De vis moet dus in het klimaat passen.

Voor kleinschalige binnen kwekers die aquaria gebruiken en een paar groenten te produceren, zijn alle vissen die in het aquarium werken prima. In dit geval zijn alleen hun uitwerpselen van belang, omdat de vissen niet eetbaar zijn. Vissoorten zoals goudvissen en koi zijn geschikt voor aquaponics-systemen.

Beste planten voor aquaponics:

Over het algemeen zijn de beste planten voor aquaponics-systemen; planten die veel water nodig hebben en boven het oppervlak groeien. Met andere woorden, aquaponics is niet de beste methode voor het kweken van uw aardappelen en wortelen. Wat het kweken van verse salade-ingrediënten betreft, is aquaponics perfect.

Natuurlijk zal de temperatuur enig effect hebben op de planten die goed zullen groeien. Veel voorkomende tuinplanten – zoals tomaten, aubergines en paprika's – zijn tropisch van oorsprong en verdragen de kou niet. Sla en kool) daarentegen zullen verwelken in de hitte. Dus ook hier is het beste om planten te kiezen die passen bij het klimaat in jouw omgeving.

Toekomst van aquaponics:

Onderzoek onthult de hoeveelheid vervuiling en ziekten die hedendaagse landbouwsystemen veroorzaken. En de hoeveelheid middelen er worden ingezet om minder te creëren. Als gevolg hiervan zijn zelfs niet-vegetariërs op zoek gegaan naar duurzamere eiwitbronnen. Vis en groenten zijn twee dingen die over het algemeen een zeer gezond dieet vormen. In een tijd waarin de toekomst van voedselproductie een onoplosbaar mysterie lijkt, biedt aquaponics degelijke, betrouwbare en duurzame antwoorden.