Zonnepanelen

Zonnepanelen

Subsidie op zonnepanelen

Er is geen landelijke subsidieregeling voor zonnepanelen. Als je zonnepanelen koopt, kun je wel in de meeste gevallen de btw terugvragen. Je kunt ook gebruik maken van de Energiebespaarlening van Het Nationaal Energiebespaarfonds om zonnepanelen te financieren.

Met de Energiebespaarlening kun je energiebesparende investeringen in of aan je huis te helpen financieren. Je kunt hier maximaal 75% van de Energiebespaarlening gebruiken voor het financieren van de zonnepanelen. Het maximumbedrag is € 18.750,- (van de € 25.000,-). De andere 25% van de lening moet je dan wel investeren in andere energiebesparende producten.

Opbrengst zonnepanelen

De opbrengst van je zonnepanelen is afhankelijk van vier factoren.

  1. Het aantal zonnepanelen
  2. De stand van het dak
  3. Schaduw op het dak
  4. Type zonnepanelen

Maar je hebt online wel websites waar je het rendement van de zonnepanelen kunt berekenen.

Btw terugvragen zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op je dak of wil je zonnepanelen aanschaffen? Dan kun je waarschijnlijk btw over de kosten terugvragen. Als je namelijk zonnepanelen aanschaft en gebruikt, word je in principe een mini-energiebedrijfje en daarmee dus een ondernemer.

Dat betekent dat je de btw die je voor je zonnepanelen betaald hebt, kunt terugvragen. Maar hier zijn wel regels aan verbonden. Op de website van de belastingdienst, kun je voor elke mogelijke situatie als eigenaar van een zonnepaneel, informatie vinden.

Duurzaamheidslening

Sommige gemeenten en provincies moedigen het nemen van duurzame maatregelen aan. Maar niet iedere gemeente of provincie heeft zo’n Duurzaamheidslening. In het geval dat je gemeente of provincie een duurzaamheidslening heeft, moet je nog wel voldoen aan een paar eisen.

  • Je bent eigenaar én bewoner van het huis waarvoor je de lening aanvraagt.
  • De woning staat in één van de deelnemende gemeenten.
  • Je voldoet aan de voorwaarden van je gemeente.