Je eigen huis verhuren

Jij wil je eigen huis verhuren (misschien wel verhuren aan expats), maar hebt geen idee waar te beginnen. Je wil het eigenlijk niet via een derde partij doen maar zelf de touwtjes in handen houden (en niet verder bijdragen aan de huiscrisis, waar ook iets voor te zeggen is), maar dat geeft je nu dus een gat in je kennis waarvan je nóg niet weet hoe je het op moet vullen. Gelukkig is dit artikel er, samen met ontzettend veel andere mensen op het internet die alle dingen die jij nu moeilijk vindt al hebben gedaan. Dus, je eigen huis verhuren; wat moet je per se weten? 

Jouw huis als huurhuis 

Eerst een paar praktische vragen. Ten aller-aller eerste; waarom wil je je huis verhuren? Wil je zelf een tweede huis aanschaffen—of wellicht heb je er al een—en vind je het zonde dat je eerste huis leeg staat als jij en je eventuele huisgenoten er niet zijn? Wil je een deel van je eigen huis verhuren voor wat extra passief inkomen? En dan nog een goede om over na te denken; aan wat voor soort mensen wil je graag verhuren? Bedenk en ga bij jezelf na of je veel wisselingen van de wacht fijn vindt; als je bijvoorbeeld aan toeristen verhuurd zullen mensen een paar dagen, een week of hooguit twee weken in het huis verblijven en vervolgens weer gaan. Als je verhuurt aan studenten heb je dezelfde huurder voor een langere tijd, maar daar komen weer andere overwegingen bij kijken. Een jonger iemand brengt ander gezelschap en andere tijden waarop ze wakker zijn met zich mee dan een koppel met kinderen, bijvoorbeeld. Of wil je écht een huurder voor de lange termijn, die praktisch in je ruimte komt wonen als een volwaardig appartement? 

Jij als huurbaas 

Afgeleid van deze vragen is het dus eerst goed om te weten hoeveel ruimte je ter beschikking wil stellen om te verhuren, in welke periodes je dat wil doen én of je zelf ook in het huis woont wanneer het verhuurd wordt (én of dit invloed gaat hebben op één of meerdere van de bovenstaande vragen). Daarnaast is er nog iets groots wat je je moet bedenken als toekomstige huisbaas; wat voor regels wil je stellen? Natuurlijk houdt dit ook verband met wat voor huurders je in huis wil nemen. Denk goed na over wat voor huisbaas je wil zijn; moeten er strenge regels komen over huisdieren, bijvoorbeeld, of een avondklok? Moet de huur strikt de eerste van de maand, en wil je ook een borg? 

 

Kortom, doe eerst goed je onderzoek. Dat kan jij!