Creëer de woonkamer van jouw dromen

Interior design; het zit je dwars. Misschien heb je net een nieuw appartementje, of wil je je woonkamer (die je nu nog het meest doet denken aan een Ikea-showroom waar iedereen voorbijloopt) wat nieuw leven inblazen. Maar hoe doe je dat nou? Zit goed interior design hem in een Perzisch vloerkleed neerleggen, of een van de vele andere vintage vloerkleden? Of moet je groter denken en is het niet met één detail gefixt? Voor al je zorgen over de inrichting van je woonkamer; lees snel mee. 

Jouw woonkamer en jij 

Wees allereerst gerust; geen enkele woonkamer is hopeloos. Er zijn honderd-en-één woonkamers die ooit saai of ongeïnspireerd waren, die nu elke dag staan te stralen en waar de bewoners zich enorm thuis voelen. De hoop is dus niet verloren. Het eerste wat je jezelf moet afvragen is; wat wil je van je woonkamer? Dat antwoord voelt misschien logisch (en dus de vraag een tikje overbodig), maar sta er eens meer dan twee cynische seconden bij stil. Wat voor tijd spendeer jij écht in je woonkamer? Werk je thuis, en heb je dus behoefte aan een werkplek omdat je nu steeds onhandig je werk op de bank doet? Kijk je graag films, en heb je dus behoefte aan een verduisteringsmogelijkheid, plek nodig voor een flink TV-scherm én een goede geluidsinstallatie? Of kom je écht in je woonkamer om te relaxen en lekker te lezen en moet het dus een oase zijn van rust, zonder te veel afleiding? Zonder te weten wat je precies met een ruimte wil, kan je hem niet inrichten. 

Stijl en voorkeur 

Dus, je hebt er even over gefilosofeerd en nu weet je wél precies wat je met je woonkamer wil. De volgende stap is nagaan wat voor sfeer daarbij past, en/of wat voor sfeer jij fijn vindt. Sommige mensen worden graag geïnspireerd en geprikkeld door hun woonkamer, en willen dus veel kleuren en kunstwerken en boeken zien. Anderen willen een zo rustig mogelijke ruimte met een rustig palet. Ga ook na wat voor stijlen je mooi vindt; hou je van een moderne woonkamer met lichte kleuren en één felle accentkleur (zoals een mosterdgele bank of een donkeregroene accentmuur)? Of wil je een woonkamer met veel hout en kussentjes, die bijna meer voelt als een middeleeuwse herberg, waar een Perzisch vloerkleed niet zou misstaan? 

Als je al die dingen goed naloopt en voor jezelf nagaat, is de make-over van jouw woonkamer binnen handbereik. Vaak is er al heel wat veranderd als jij besluit wat je wil van de kamer. Succes!