Jouw perfecte, goed geïsoleerde vloer

Of je nu je huis aan het verbouwen bent of een compleet nieuw huis hebt gekocht (als dat het geval is; gefeliciteerd met je aankoop!), heb je al goed nagedacht over je vloerisolatie? Waarschijnlijk is dat iets wat—dat was bij mij in ieder geval zo—er compleet bij is ingeschoten. En toch; vloerisolatie is een van de meest cruciale delen van de basis van elke kamer. Je kan nog zulke goed geïsoleerde muren en ramen hebben, als je vloerisolatie niet deugt kan je alsnog afscheid nemen van die waardevolle warmte. Maar hoe zorg je er nu voor dat je vloer goed geïsoleerd is? Waar moet je nog meer rekening mee houden bij het kiezen van een vloer?

De keuze is reuze 

Er zijn natuurlijk honderd-en-één opties als het gaat om het uitzoeken van de juiste vloer. Je hebt allerlei soorten materialen, van pvc tot laminaat tot authentiek eikenhout. Het eerste om te bedenken bij het uitzoeken van de juiste vloer voor jouw renovatie en/of inrichting, is wat jouw vloer voor je moet kunnen doen. Dat klinkt misschien als iets geks om je af te vragen, maar verschillende bewoners van een huis hebben verschillende vloeren nodig. Mensen met kinderen bijvoorbeeld; zij willen hoogstwaarschijnlijk een vloer die wat beter bestand is tegen butsen en stoten. Er wordt namelijk, in een huis met kinderen, nog weleens wat op de vloer gegooid (per ongeluk, uiteraard) en het is fijn als je een vloer hebt die niet meteen beschadigd bij de eerste stoel die omvalt. Een authentiek eikenhouten vloer is dus misschien meer iets voor mensen die ook de uniekheid van die vloer écht willen waarderen, en er ook de moeite in willen steken om hem eens in het jaar te laten bijwerken, lakken en verzorgen. Zo zijn er honderd-en-een vloeren voor honderd-en-een woonsituaties. Welke past bij jou? 

Isoleer ervan 

En dan is er nog de kwestie van de juiste isolatie. Dat wordt in principe hetzelfde gedaan als muurisolatie; er wordt een laag isolatiemateriaal, meestal een soort schuim, aangebracht tussen twee lagen in de vloer. Dit houdt de warmte vast die in het huis bestaat én houdt de kou buiten, omdat het zowel geen warmte als kou doorlaat. Zo zorg je er dus voor dat er ook van onder geen kou je huis in kan lopen. Ook helpt een goed geïsoleerde vloer met vloerverwarming; anders stook je voor niks en merk je niet zoveel van je aanwinst. 

 

Kortom, jouw perfecte, goed geïsoleerde voer is out there. Laten we hem vinden!