De ideale woonkamer: Van bank tot haardvuur

Je hebt een nieuw huis aangeschaft en bent druk bezig met de inrichting. Of misschien heb je al heel lang een (huur)woning waar je ontzettend blij mee bent, maar kan de woonkamer nog wel een oppepper gebruiken. Wat het ook is; je wil je woonkamer eens goed onder handen nemen en een stuk gezelliger maken. Hoe pak je dat nou aan? Is het een kwestie van een gaskachel kopen, of zit er meer achter? 

Jouw woonkamer, jouw regels 

Je woonkamer is dé huiselijke plek in jouw woning. Dé bron van gezelligheid en sfeer. Dat klinkt als best een druk, maar zo moet je het niet ervaren; het is juist de plek die jij het meest kan inrichten zoals je zelf wil. Het eerste om rekening mee te houden, of om jezelf en je huisgenoten af te vragen bij deze kwestie, is; hoe gebruik je jouw woonkamer graag? Dat klinkt misschien als een gekke vraag, want een woonkamer heeft in de meeste huizen een standaard lay-out, maar zo hoeft het natuurlijk niet te zijn. Als je bijvoorbeeld eigenlijk amper televisiekijkt in jullie woonkamer kan je ervoor kiezen om je TV te verstoppen in een kast of achter een schilderij, of zelfs helemaal te verwijderen. Als je graag leest maak je een leeshoek, als je graag schildert een schilderhoek, als je een bureau of boekenkast in je woonkamer wil zet je die erneer. Én als je lekker relaxen het belangrijkst vindt: een goede, zachte, grote hoekbank. Zo eentje met veel kussentjes en fleecedekentjes. Klinkt goed, toch? 

Het haardvuurtje bij de wijn 

Het is in de introductie natuurlijk al een beetje genoemd, maar er is één element wat elke woonkamer meteen die huiselijke, gezellige, ouderwetse sfeer geeft, en dat is een gaskachel. Een gaskachel kopen doe je tegenwoordig ook niet meer écht voor de warmte; de meeste huizen hebben een Cv-ketel of stoken met elektrische kacheltjes. Een gaskachel, zo’n ding wat in je muur wordt gebouwd met een echte schouw erboven, is echt voor de sfeer. Als je hem aanzet krijg je de prachtige illusie van vuur. Je kan zelf de warmte bijstellen of zelfs uitzetten, als je alleen van de sfeer van het vuur wil genieten. Het is een gek gegeven, wat de aanwezigheid van een vuurtje met een ruimte doet, maar een gaskachel kopen geeft je gegarandeerd de sfeer die je zoekt. 

 

Kortom, de make-over van je woonkamer hoeft niet moeilijk te zijn. Het kan al liggen aan goed invoelen wat jij met een ruimte wil. En een mooie gaskachel, wellicht.