Metaalbewerking, een mooi en vooral vakkundig beroep

Waarschijnlijk heeft u weleens gehoord van metaalbewerking. In uw omgeving of wellicht leest u er weleens wat over online. Maar wat is het nou precies en waar heeft u het voor nodig? Dat zijn waarschijnlijk vragen waar niet iedereen het antwoord op weet. Daarom vertellen wij graag wat metaalbewerking is en waar je het eventueel voor kan inzetten.

Metaalbewerking is een algemene benaming die wordt gebruikt voor het bewerken van metalen. Sinds de ontdekking van metaal in ertsen heeft de mensheid verschillende periodes gehad die zich kenmerkten door een bepaald metaal of metaalbewerking. Zo kende men de bronstijd en de ijzertijd.

Tegenwoordig wordt in metaalbewerking gebruik gemaakt van uiteenlopende metalen en metaallegeringen. In de metaaltechniek wordt vooral staal toegepast. Dit is ijzer met een klein percentage koolstof. Daarnaast wordt ook aluminium gebruikt en worden legeringen gemaakt zoals roestvast staal (RVS). 

Wat is metaalbewerking?

Metaalbewerking is in principe niet één simpel ding. Het is een breed scala aan metaalbewerkingsdisciplines. Als u een professionele organisatie inhuurt voor metaalbewerking wordt u geholpen in het totale proces van concept tot eindproduct. Metaalbewerking of metaaltechniek is de techniek voor het bewerken van metalen om individuele onderdelen te maken.

De term is breed en metaalbewerking kan dan ook gebruikt worden in een breed scala aan objecten. Dit is zo breed dat je kan denken aan het creëren van auto-onderdelen, maar ook bijvoorbeeld aan dakgoten. Het is heel divers.

 

Wat wordt verstaan onder metaalbewerking?

Zoals benoemd is metaalbewerking eigenlijk heel breed. Met een heel scala aan metaalbewerkingsdisciplines begeleiden wij onze klanten in het hele proces van concept tot eindproduct. U kunt bij ons namelijk terecht voor technisch tekenwerk, lasersnijden, knippen, draaien, frezen, boren, tappen, zetten, verspanen en lassen.

Wat is het doel van metaalbewerking?

Als je besluit metalen of kunststoffen te gaan verwerken in een ander product is metaalbewerking eigenlijk altijd van toepassing. Als je de naam zou ontleden is het eigenlijk ook heel simpel. Met metaalbewerking is het de bedoeling dat metalen bewerkt worden, zodat je dit onderdeel uiteindelijk kan gebruiken voor een ander doel.

Samenvattend is de doelstelling van metaalbewerking dus het maken van individuele onderdelen, halffabricaten of zelfs complete constructies die gebruikt worden. Metaalbewerking is een brede term die eigenlijk onder metaaltechniek valt. 

 

Metaalbewerkingsprocessen

In de bronstijd, ongeveer 3000 tot 800 voor Christus, maakten mensen vooral gebruik brons. Hiervoor had men kopererts en tinerts nodig. Koper en tin werden samengesmolten en vervolgens in de gewenste vorm gegoten. Brons is echter niet smeedbaar. De ijzertijd zorgde voor een grote verandering. Deze periode begon in Europa vanaf ongeveer 800 voor Christus. IJzer is in tegenstelling tot brons wel smeedbaar en daarnaast kan het ook nog gegoten worden in vormen zoals bij gietijzer en gietstaal gebeurd.

Door de komt van ijzer nam het aantal bewerkingsprocessen in de metaalbewerking toe. Er ontstonden smederijen waarbij een smid ijzer doormiddel van vlamovens op temperatuur bracht en vervolgens met een hamer op een aanbeeld in de gewenste vorm sloeg. Hierdoor ontstond smeedijzer en smeedstaal.