Hoe kies je het perfecte tafelkleed?

Ben je opzoek naar een mooi tafelkleed in huis of juist buiten? Lees dan vooral verder om erachter te komen welke opties er allemaal zijn op het gebied van tafelkleden. De keuze is namelijk groot van vrolijk gestreepte stoffen naar luxe tafelkleden die je zowel voor buiten als voor binnen kunt gebruiken. Een tafelkleed wordt gebruikt voor bescherming van de tafel of voor de gezelligheid of omdat het mooi en modieus staat. Tafelkleden kunnen heel dik zijn zoals een tapijt, maar ook erg dun. Het tafelkleed kan de hele tafel bedekken, maar ook slechts een strook dat over de tafel ligt. Dit wordt ook wel een tafelloper genoemd. Tafelkleden worden tegenwoordig vooral gebruikt uit praktisch overzicht. Om de tafel te beschermen als er bijvoorbeeld door kinderen wordt gekleurd en geknutseld. Dan is een kras met een stift of potlood zo gemaakt. Of bijvoorbeeld krassen van servies en bestek op de tafel of een glas wijn. Maar met een tafelkleed kan je je tafel bescheren en houd je je tafel mooi, krasvrij en nieuw. 

Soorten tafelkleden 

De meest tafelkleden zijn gemaakt van katoen, linnen of een poly-katoen. De tafelkleden zijn in verschillende vormen en maten beschikbaar. Ook met een verschillende patronen en printjes voor verschillende gelegenheden. Zoals bij een gezellig familiediner of een avond met vrienden, hoort een mooi gedekte tafel. Dan kan een tafelkleed ook niet ontbreken. Het zorgt voor een luxe uitstraling en bovendien zeer gebruiksvriendelijk. Er zijn ook gecoat tafellinnen, bij deze tafellinnen is er één kant voorzien van een transparante coating van acryl. Hierdoor wordt het tafellinnen waterafstotend. De coating is niet plakkerig en van een hoge kwaliteit, zodat de stof soepel is en de fijne lijnen van de stof nog steeds zichtbaar is. Door deze coating hoeft een tafelkleed niet direct na gebruik in de wasmachine. Na gebruik doe je gewoon een doekje erover en klaar. Als het toch een keer nodig is kan een gecoat tafelkleed ook gewoon gewassen en gestreken worden omdat maar één kant een coating heeft. 

Tafelkleden op maat 

Alle tafelkleden zijn verkrijgbaar in rechthoekige formaat, maar ook in rond formaat. Vaak zijn de tafelkleden verkrijgbaar in vaste formaten. Wanneer jouw tafel niet een veel voorkomende maat heeft, kan je ook een tafelkleed op maat laten maken. Ook een tafelkleed op maat kan in verschillende vormen worden gemaakt, zoals ovaal, rond of vierkant. Ook deze tafelkleden zijn beschikbaar in verschillende stoffen. Zo kan je ook kiezen voor een katoen of katoen met een coating, zodat je tafelkleed tegen water kan. Dus ook ideaal voor buiten.