Hoe plan je een uitvaart?

Het regelen van een uitvaart is nooit een makkelijk iets. Je bent in je hoofd, na het verlies van een dierbare, veel te veel bezig met de emoties die je voelt om logistiek en praktisch over dingen na te denken, en toch moet er binnen twee weken een uitvaart geregeld worden waar iedereen afscheid kan nemen. Gelukkig sta je er niet alleen voor; zeker niet met een uitvaartverzorger, voor een uitvaart Amsterdam of ergens anders. 

De uitvaartverzorger

Een uitvaartverzorger is een belangrijke schakel in het regelen van een uitvaart. De eerste stap voor jou, als persoon die de uitvaart in eerste instantie op zich neemt, is het uitkiezen van een goed uitvaartcentrum. Eentje waar je je comfortabel bij voelt en waarvan de locatie mooi én in de buurt is. Hier komt vaak een uitvaartverzorger bij. Een uitvaartverzorger is iemand die een deel van de taken op zich neemt, zodat jij eigenlijk alleen nog keuzes moet maken en dingen voor de dienst hoeft aan te leveren. In plaats van dat je zelf bijvoorbeeld een kist en bloemen moet regelen, doet de uitvaartverzorger dit voor je en hoef jij enkel de keuzes te maken. Dit gaat ook zo met de rest van de dienst en het opbaren van de overledene; dit is uit jouw handen. 

Het persoonlijke

Het aanleveren van elementen voor de dienst en het aankleden van het proces, dat is aan jou en je familie. Dit is het mooiste én het zwaarste deel van het regelen van de uitvaart; hierbij moet je namelijk met je naasten stilstaan bij alle mooie momenten die jullie in de dienst willen verwerken. Van foto’s tot muziek, het moet allemaal geselecteerd worden. Dit kan voelen als iets intimiderends en confronterend blijken, maar probeer het samen met je familie en vrienden aan te gaan en je er ook niet voor te verstoppen. Het is een heftige week, de week van de uitvaart, maar ook een hele mooie, bijzondere week. Eentje waarin je de hele tijd met z’n allen, meestal onder het genot van afhaaleten en ander comfort food, stil mag staan bij de vraag: “Wat voor afscheid verdient deze persoon?” Je mag eigenlijk een hele week stilstaan bij de persoon die je straks uitzwaait, en dat heeft ook echt iets moois. 

 

Je staat er dus niet alleen voor, niet in je rouwproces maar ook niet in het regelen van de uitvaart. De uitvaartverzorger neemt de praktische, logistieke verantwoordelijkheid, zodat jij je kan focussen op wat echt belangrijk is.