Motorrijden: Van aanschaf tot verzekering

Is er iets leukers dan het aanschaffen van een nieuwe motor? Heerlijk op je nieuwe voertuig over de snelweg razen, alle auto’s passeren, de wind langs je helm en het gevoel van vrijheid tegemoet op een nieuwe motor die precies doet wat jij wil? Ja, dat is de droom. En voor jou is hij binnen handbereik. Maar, nog één vraag; is je droom al verzekerd? Wellicht met een motorverzekering wa? En hoe werkt dat eigenlijk, een motorverzekering berekenen? Lees gauw verder. 

Jouw droommotor 

Allereerst is het een aanrader om goed na te denken over de aanschaf van een motor. Natuurlijk is het een prachtig voertuig, daar bestaat geen twijfel over, maar zoals bij alle grote uitgaves die niet eenmalig zijn, is goed erover nadenken cruciaal. Wat ik daar precies mee bedoel, met ‘niet eenmalig’? Motors, net zoals auto’s en huizen, brengen allerlei variabele kosten met zich mee voor hun gehele levensduur. Denk aan onderhoudskosten, brandstofkosten en keuringskosten, maar óók aan blijvende maandelijkse kosten, zoals dus een verzekering. Een motor is een uitgave die je niet één keer maakt, maar eentje die je blijft maken, elke maand en week, op allerlei manieren. Denk dus goed na over je budget en of je hier het geld voor hebt, én of je hier het geld voor over hebt, zeker als het je eerste motor is. 

Haar verzekering 

Als je goed over die gewetenskwestie na hebt gedacht en er écht over uit bent: je wil een motor, dan is het een goed moment om je te gaan verdiepen in motorverzekeringen. Een motorverzekering werkt in principe hetzelfde als elke andere verzekering. Je betaalt elke maand een premie aan je verzekeraar, en die premie betekent dat jij verzekerd bent tegen schade veroorzaakt door jezelf én anderen, en vaak ook dat je recht hebt op een bepaalde garantie als er iets intern kapotgaat wat niets te maken heeft met schade. Ook zit er aan een motorverzekering, net zoals bij een auto, vaak een eigen risico vast. Dat is een geldplafond waaronder de kosten voor jouw rekening zijn. Zodra dit potje leeg is neemt de verzekeraar de kosten voor zijn rekening. Je premie wordt berekend door een aantal factoren. Je kan, door wat onderzoek te doen, ook van tevoren al je eigen motorverzekering berekenen, zodat je ongeveer weet waar je naar zou moeten kijken en je niet veels te hoog uitkomt bij een verzekeraar. 

 

Kortom, een motor aanschaffen is een goed idee, mits je er goed over nagedacht hebt én je er ook een motorverzekering bij afsluit.