Of je nu net je eerste motor hebt aangeschaft of al jaren een trouw en enthousiast motorrijder bent, voor jullie allemaal geldt dezelfde, belangrijkste vraag: wat is nou de beste motorverzekering? Hoe kies je er een uit? Ga je online motor verzekeren, of laat je dat doen als je de motor aanschaft? Lees snel mee voor alle ins-en-outs over motorverzekering, de dos-en-don’ts, en nog meer!
De waarom
Een motorverzekering klinkt misschien, zeker als je jonger bent en/of dit je eerste motor is, als een overbodige luxe, maar niets is minder waar. Stel je voor dat je motor beschadigd raakt in een incident waar jij niks aan kan doen; misschien wel iets waar jij niet eens bij betrokken bent? Een motorverzekering is tenslotte niet alleen voor ongelukken. Stel je voor dat iemand met zijn/haar/hun auto tegen jouw motor aanrijdt op de parkeerplaats, en er een flinke deuk en een groot aantal krassen ontstaan op jouw voertuig. Als je geen motorverzekering afsluit kan je hier geen geld voor terugkrijgen. Maar ook als je wél bij een ongeluk betrokken bent (motors zijn simpelweg wat gevaarlijker dan andere voertuigen, zeker op de snelweg) is het fijn om een verzekering af te sluiten op je favoriete voertuig. Het zou zó zonde zijn als er iets misgaat en je uiteindelijk niet genoeg geld hebt om je motor weer in haar originele staat te herstellen (motors, zoals andere voertuigen, zijn tenslotte altijd ‘zij’).
De hoe
In principe werkt een motorverzekering, online óf afgesloten bij het moment van aankoop van je nieuwe motor, hetzelfde als ieder andere verzekering. Je betaalt maandelijks een premiebedrag aan het bedrijf waarbij je de verzekering afsluit. Dit bedrag wordt bepaald via een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld hoe voorzichtig je rijdt, hoe nieuw je motor is, je inkomen én nog een aantal andere dingen. Het zal ook liggen aan de verzekeraar én de motor, waar ze precies naar kijken. Maar in elk geval betaal je dus maandelijks een bedrag. Bij een verzekering zit eigenlijk altijd ook een ‘eigen risico’; dat is een geldplafond tot waar de schade voor eigen rekening is. Als je bijvoorbeeld tegen een paaltje aanrijdt en er een krasje op de lak komt, wat voor een paar tientjes op te lossen is, valt dit onder je eigen risico. Als dit bedrag op een gegeven moment op is, neemt de verzekeraar alle overige kosten op de rekening. De grote uitgaves, dus. De grote reparaties en hersteloperaties zijn dus altijd op kosten van de verzekeraar.
Kortom, sluit een motorverzekering af. Dat is hier de boodschap. Dat is beter voor je motor én voor jou.