Verbeter vandaag nog de workflow

Bij het managen van een bedrijf komt ontzettend veel kijken. Wellicht gaat dát heel goed, maar heb je al weleens stilgestaan bij het management van je kantoor? Hoe is de flow in jouw gebouw, en heeft die effect op het werk wat er gedaan wordt? (Het antwoord is ja!) En is er wel genoeg inkt printer, of moeten jullie meer toner kopen?

Flow, flow, flow 

Het zal je misschien verbazen, maar de inrichting van een bedrijf heeft daadwerkelijke invloed op hoe je workflow eruitziet. Stel je bijvoorbeeld twee kantoren voor; de een heeft een grote, open ruimte met veel natuurlijk licht waar de medewerkers mogen werken hoe hen dat uitkomt. Er is een duidelijke, bereikbare lijn naar het kantoor van de manager of de baas, naar de ruimte met de printers en naar de koffiekamer en/of de kantine. Wie weet is alles wel in zicht, en is er niemand die toezicht houdt op een manier die voelt alsof er een pitbull of een boze ouder rondloopt. Vergelijk dat met een kantoor waar iedereen in hokjes werkt, waar de printerruimte achter een stapel dozen verstopt is, het kantoor van de manager op een andere verdieping zit en de kantine alleen opengaat tussen twaalf en een. Welk kantoor klinkt alsof er een gezondere werksfeer hangt? Dit heeft bijna alles met inrichting te maken. Zorg dat er, architectuur-gezien, duidelijke lijntjes zijn tussen alles wat je werknemers nodig hebben, én dat er genoeg natuurlijk licht binnenkomt en anders genoeg daglichtlampen zijn. 

De basis 

Goede organisatie staat of valt ook op… nou ja, goede organisatie. De kleine dingetjes; dingen als zorgen dat er genoeg inkt printer is en het onder de knie krijgen van toner kopen en papier kopen, maar ook dat alle machinale tandwieltjes in je bedrijf goed lopen. Dat je erop kan rekenen dat je kopieermachine niet elke twee dagen uitvalt en je bedrijfslaptops allemaal goedgekeurd en goedwerkend zijn. Dat is een taak die je zelf kan uitvoeren als manager, maar die je ook kan uitbesteden. Vind iemand die goed overzicht kan houden en meteen weet welke actie bij welk probleem hoort. 

 

Het is als manager dus jouw verantwoordelijkheid om te zorgen dat je medewerkers in een fijne, verlichte omgeving werken met alle tools tot hun beschikking. Dit kan je uitbesteden zoveel je wil, zolang het maar gebeurd en zolang alles er maar is. succes!